Atıf İndeksi Nedir?

Atıf İndeksi Nedir?

Atıf indeksi nedir?

Atıf indeksleri, içeriğindeki bilimsel kaynaklarda yayımlanan yayınları ve bu çalışmaların aldığı atıfları listeleyen indekslerdir. Üniversiteler ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), University Ranking by Academic Performance (URAP) ya da Times Higher Education gibi kuruluşlar yayın değerlendirmelerini çeşitli atıf indekslerine göre yapmaktadır. Başlıca atıf indeksleri şu şekildedir:

Web of Science

Web of Science, konu başlığı, yazar, başlık, DOI, adres vb. parametreler üzerinden yayınların aldığı atıf sayılarına erişim sağlar. Yapılan aramanın ardından elde edilen sonuçlar “Create Citation Report” (Atıf Raporu Oluştur) seçeneği ile ayrıntılı olarak analiz edilebilmektedir. Bu raporlama seçeneği araştırmacının makalelerine yapılan toplam atıf sayısının yanı sıra, araştırmacıya ait h-indeks bilgisi ve çeşitli grafiklerden oluşan ayrıntılı analizler sunmaktadır. Ancak bu bilgiler yalnızca Web of Science içerisinde yer alan kaynaklara yapılan atıfları yansıtmaktadır. Web of Science içerisinde yer almayan kaynaklara yapılan atıfları da rapora dahil edebilmek için “Cited Reference Search” (Atıf Yapılmış Başvuru Kaynakları Araması) yapılmalıdır.

 

Scopus

Scopus, Scopus, akademik dergi, kitap ve konferans kitapçıklarında yer alan yayınların atıf değerlerini sağlayan bir atıf indeksidir. Scopus’ta indekslenen yayınlara yazar, başlık, konu başlığı, adres, kaynak adı, DOI vb. parametrelerle erişim sağlanabileceği gibi araştırmacı ve kuruma ait profil sayfalarından da ilgili yayınlara ulaşılabilmektedir. Ayrıca “view citation overview” seçeneği ile yayının senelik atıf sayılarına erişim sağlanmaktadır. 

YÖK ve URAP akademik performans değerlendirme konusunda Web of Science ve Scopus atıf indekslerini ve Google Scholar’ı temel almaktadır.

 

EndNote

EndNote, Web of Science, EBSCOHost, JSTOR ya da ScienceDirect gibi pek çok elektronik kaynağa ait yayınların referans bilgilerine erişim sağlar ve bu kaynaklarda arama yapmaya olanak tanır. 5,000’i aşkın bibliyografya türü içeren EndNote bu bibliyografyaları Microsoft Word dokümanlarına taşıma imkanı sağlar. Desktop sürümünün yanı sıra online olarak da erişime açık olan EndNote hem Windows hem de Mac cihazlarından erişime açıktır.

 

Mendeley

Mendeley, araştırmaları düzenlemek, diğer yazarlarla çevrimiçi işbirliği yapmak ve son araştırmaları keşfetmek konusunda yazarlara yardımcı olan ücretsiz bir referans yöneticisi ve akademik sosyal ağ aracıdır. Online kayıt işleminin ardından erişim sağlanan Mendeley, Windows, Mac ve Linux platformlarından erişim sağlar.