Eki 31, 2023

ArGe 250 - Özyeğin Üniversitesi İnovatif Çalışmalarla Fark Yaratıyor

"Özyeğin Üniversitesi İnovatif Çalışmalarla Fark Yaratıyor" başlıklı bu yazı; derlenen "ÖzÜ Robotik Protez Çalışmalarında Öncü," "T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Bakanlığı (SSB) Ar-Ge Projelerinde ÖzÜ," "YÖK Üniversite Sanayi İş Birliği Özel Ödülü," "Starbucks ve ÖzÜ İş Birliğinden Çıkan Lezzetler" ve "Girişimciliği Destekleyen Ar-Ge Ortamı" alt başlıkları ile, Turkishtime Ekonomi ve İş Dünyası Portalı dergisinde 31 Ekim 2023 tarihinde yayımlanmıştır.

ÖzÜ Robotik Protez Çalışmalarında Öncü

Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Makina Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ramazan Ünal ve ekibi; AnkleMECH (3-serbestlik-dereceli ayak bileği protezi), WalkMECH ve HandMECH isimli el, ayak ve bilek tipi protezlerle, ihtiyaç sahibi bireylerin hayat kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir. Bugüne kadar aldığı yaklaşık 20 milyon Avro hibe ile çalışmalarını geliştiren ve 20’ye yakın patent başvurusunda bulunan Dr. Ünal, bu buluşlarla uzuv kaybı yaşayan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmayı, toplumsal fayda sağlama amacıyla Ar-Ge çalışmalarına devam etmeyi ve ileride pazara yüksek teknolojili protezler sağlamayı vizyon olarak belirlemiştir. Bu odak doğrultusunda stratejik iş birliği ve yatırım görüşmeleri gerçekleştirmektedir.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB)
Ar-Ge Projelerinde ÖzÜ

ASELSAN ile yapılan iş birliği kapsamında, ÖzÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Kadir Durak’ın yürütücülüğünü yaptığı “Kuantum LİDAR Geliştirilmesi” başlıklı proje hayata geçiyor. SSB’nin fon sağlayıcı olduğu, ASELSAN ve ÖzÜ ortaklığında gerçekleştirilecek projede; çığır açıcı kuantum teknolojileri ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan LIDAR görüntüleme sistemi geliştirilecek.

YÖK Üniversite Sanayi İş Birliği Özel Ödülü

ÖzÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Göktürk Poyrazoğlu, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni kapsamında düzenlenen YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri’nde, ÖzÜ “Üniversite-İş Dünyası İş Birliği Ödülü”ne layık görüldü. “Elektrik Dağıtım Sektöründe Enerji Verimliliğinin Hasatı (Hasat Faz 2) Trafolarda Verimlilik (TRAFORM)” projesi, EPDK onayı ve desteği ile 8 elektrik dağıtım şirketi ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) iş birliğiyle yürütüldü.

Starbucks ve ÖzÜ İş Birliğinden Çıkan Lezzetler

ÖzÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında, bölüm öğrencileri Metehan Sepici’nin ve Özge Beydili’nin tarifleri doğrultusunda hazırlanan 4 yeni lezzet ıspanaklı pastırmalı tart, balkabaklı ekler, vegan tüketimine uygun çikolatalı kek ve portakallı cookie, Starbucks şubelerinde satışa sunuldu.

Girişimciliği Destekleyen Ar-Ge Ortamı

ÖzÜ akademisyenleri ve öğrencileri, zorlu problemlere yenilikçi çözümler geliştirme adına yaptıkları araştırmaların ve geliştirdikleri sanayi iş birliklerinin yanı sıra, kurdukları girişimler ile de fark yaratmaya devam ediyor. Bu girişimler sayesinde Ar-Ge tabanlı ürün ve hizmetler ticarileştirmekte, ulusal ve uluslararası pazarlara açılmaktadır.